VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Aj v tomto školskom roku sa tešíme veľkému záujmu deviatakov

Aj v tomto školskom roku sa tešíme veľkému záujmu deviatakov

Zatiaľ, čo si naši žiaci užívali riaditeľské voľno, Stredná odborná škola informačných technológií na Tajovského 30 v Banskej Bystrici sa zaplnila deviatakmi zo základných škôl snáď z celého Slovenska. Tí sem v sprievode svojich rodičov prichádzali už od skorého rána. Veď dnes majú možnosť preukázať svoje vedomosti nadobudnuté na základnej škole a tiež to, že sú pripravení stať sa počas nasledujúcich štyroch rokov rovnocennými partnermi viac ako päťsto člennej komunity našich žiakov.  Prichádzali na prijímacie konanie.

Vo vstupnej hale pavilónu D1 ich privítali naši učitelia, Ing. Vladimír Cipov, PhD., Mgr. Miroslav Slotta, Mgr. Zuzana Zajacová a Mgr. Zuzana Belancová, ktorí od nich prevzali návratky, zapísali účasť a dávali im úvodné inštrukcie. A veru mali čo robiť. Vo štvrtok 2. 5. 2024 sme očakávali až 161 žiakov, ktorí poslali prihlášky práve na našu školu. Ďalších 20 bolo prijatých bez prijímacích pohovorov a 227 privítame v druhom kole v pondelok.

My sme sa opäť pri nich pristavili a zaujímalo nás, prečo sa prihlásili práve na našu školu. Prvým osloveným bol Filip Malatinka z Trstenej, ktorý sa prihlásil hneď na dva odbory, a to grafik digitálnych médií a správca inteligentných a digitálnych systémov. A prečo práve k nám? „Baví ma práve táto oblasť a u nás v okolí sa dá študovať grafika len v Nižnej nad Oravou, kde tento odbor nie je ešte nejak extra rozvinutý. Na internete som našiel vašu školu a vedel som, že je to  to, čo hľadám. Ráno som pociťoval stres, ale teraz je to už v poriadku. Z týchto predmetov som mal jednotky,   a preto nemám veľké obavy.“  Do rozhovoru vstupujú aj jeho rodičia. S úsmevom dodávajú, že chcel odísť na internát. No sú spokojní s tým, čo si vybral a aj s tým, že si ide za svojím cieľom a bude robiť to, čo ho baví. Preto ho v jeho rozhodnutí podporujú.

O deviatej už všetci zaujali miesto v triedach, do ktorých boli pridelení a administrátori z radov učiteľov im rozdali testy.  Prijímacie konanie zo slovenského jazyka a literatúry a z matematiky trvalo do 11:00 hodiny. A ako to dopadlo? Kristínka Hazuchová zo Žiaru nad Hronom si myslí, že matematika bola ťažšia ako slovenčina a z toho, ako to dopadlo, má zmiešané pocity. Rozhodla sa pre štúdium grafiky digitálnych médií alebo správcovstva inteligentných a digitálnych systémov na našej škole už dávnejšie. Zúčastnila sa podujatia Stredoškolák v Žiari nad Hronom, kde jej kroky smerovali  rovno k nášmu propagačnému stolu, navštívila školu počas Dňa otvorených dverí a zúčastnila sa aj workshopu GDM pre deviatakov počas jarných prázdnin. V priestoroch školy sa teda vedela orientovať a rada by ju spoznala bližšie. A naviac, rodičia ju v jej rozhodnutí podporujú. A my jej budeme držať palce a tešiť sa na druhé kolo v pondelok.

Situácia pred školou bola v pondelok 6. 5. 2024 podobná ako minulý štvrtok. Až na to, že žiaci už vedeli, čo ich  asi čaká, nakoľko toto je už druhé kolo prijímacieho konania. Niektorí žiaci prichádzajú z iných škôl, a tí, ktorí si podali obidve prihlášky k nám, sú tu už druhýkrát. A ako je to s ich pocitmi dnes? Matúš Jančo z Brusna absolvoval prvé kolo prijímačiek na SPŠ JM v Banskej Bystrici, kde to bolo, podľa jeho slov, ťažké a preto verí, že dnes to bude ľahšie.  Jednak preto, že už vie, čo ho čaká, ale aj preto, že sa zodpovedne pripravoval. Vybral si študijný odbor mechanik počítačových sietí a bol by rád, keby ho prijali práve na našu školu, ktorú už pozná z návštevy počas Dňa otvorených dverí a ktorá sa mu páči. Tak mu držme palce, nech sa to podarí.

Aj v tomto školskom roku môžeme konštatovať, že o študijné odbory na našej škole je stále veľký záujem. Už tradične sa najviac žiakov hlási na študijný odbor grafik digitálnych médií a správca inteligentných a digitálnych systémov,  no záujem je aj o ostatné študijné odbory. Ostáva nám len veriť, že každý žiak si vybral správne a dostane sa tam, kde ho to bude naozaj baviť a napĺňať.

Autor: Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Zuzana Lišuchová, majsterka OVY

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }