VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Obchodovanie s ľuďmi

Obchodovanie s ľuďmi

Dňa 20. 10. 2022 sme mali prednášku na tému Obchodovanie s ľuďmi. Dozvedeli sme sa tam základné informácie o tom, čo to je, ako obchodovanie prebieha i kto sa môže stať obeťou. Taktiež sme sa oboznámili s rôznymi spôsobmi, ako sa môžu ľudia do takejto situácie dostať, napríklad extrémne výhodné pracovné ponuky alebo prilákanie členom rodiny.

V dnešnej modernej dobe je obchodovanie s ľuďmi považované za udalosť minulosti, niečo dávno stratené v čase a ukončené v roku 1865. Bohužiaľ, toto nie je pravda, keďže aj v tejto dobe ľudia trpia únosmi a nútenými službami.

Veľká časť obetí ľudského obchodovania je zneužitá na sexuálne činy. Ďalšie menej používané využitie obetí je ako lacné pracovné sily alebo ako nútení žobráci.  Veľká väčšina obetí má viac ako 18 rokov, ale predávajú sa aj deti.

Veľakrát predavači nalákajú obeť veľkou peňažnou sumou alebo inými bonusmi. Tieto pracovné ponuky sa väčšinou nachádzajú v cudzích krajinách, v ktorých obeť nevie jazyk. Takto sa postarajú o to, aby obeť nevedela komunikovať a nájsť pomoc. Taktiež obeti zoberú všetky identifikačné dokumenty a ubytujú ju v ľahko monitorovateľnej budove. Toto všetko sťažuje obeti možnosť úteku.

Na mňa táto prednáška veľmi zapôsobila a odporúčam vám vypočuť si ju. Prezentujúca bola výstižná a seriózna pri vysvetľovaní. Nemala problém pracovať so skupinou stredoškolákov a ponúkla nám dôležité informácie do budúcnosti. Prezentácia, ktorú nám poskytla, bola profesionálne spracovaná a informujúca. Určite odporúčam...

Autor: Michal Jedinák, II. A

 

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }