VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025 za prítomnosti Tomáša Druckera, Ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a Ondreja Luntera, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Slávnostné otvorenie školského roka 2024/2025 za prítomnosti Tomáša Druckera, Ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a Ondreja Luntera, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja.

Aj v tomto školskom roku to po dvojmesačnej prestávke na Strednej odbornej škole informačných technológií v Banskej Bystrici ožilo. Na novozrekonštruovanom školskom ihrisku sa zišlo 580 žiakov, čo je o 17 žiakov viac ako v minulom školskom roku, aby spoločne slávnostne zahájili nový školský rok, ktorý bol oproti ostatným výnimočný. Výnimočný v tom, že sa ho zúčastnil, okrem vedenia našej školy, aj Tomáš Drucker, Minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

O pol desiatej zaznela štátna hymna a hneď po odznení jej posledných tónov Štefan Balogh, riaditeľ školy, privítal našich vzácnych hostí a slovo odovzdal ministrovi ŠVVaM SR.

„Všetkým prajem pekné predpoludnie. Býva zvykom, že školský rok sa otvára takýmto spôsobom a ja som sa rozhodol, že zavítam k vám, do srdca Slovenska, do Banskej Bystrice. Maturantov čaká nová výzva, aby to úspešne zvládli  a pre prvákov je tento začiatok niečím úplne novým. Ja verím,  že tu vzniknú nové kamarátstva a priateľstvá. Prajem vám, aby vás to tu všetkých bavil  a aby ste  našli nielen vo vzťahoch, ale aj v učivách záľubu, čo vás nejakým spôsob navedie na to, čo ďalej chcete robiť.“ Týmito slovami sa prihovoril našim žiakom, ktorých zároveň vyzval, aby boli pripravení, keď budú prijímať nové výzvy. Pripomenul im tiež, že škola je základnou studnicou vedomostí a aby si obdobie na nej strávené užili tak, aby mohli na toto obdobie spomínať s láskou. Nakoniec poprial všetkým úspešný školský rok.



Hneď po ňom dostal slovo Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý svoj príhovor začal slovami, že ho veľmi teší, že  môže spolu s nami a v prítomnosti pána ministra otvoriť tento školský rok. Podotkol, že má na to hneď niekoľko dôvodov, nakoľko mu  je naša škola špeciálne blízka. Nielen preto, že ako podpredseda BBSK pôsobil v rade školy, ale aj preto, že za týmto plotom je  dom, v ktorom vyrastal a on  pozná všetky diery v tomto plote, cez ktoré sa dá preliezť a všetky miesta, na ktorých sa dá fajčiť bez toho, aby vás niekto pristihol. Týmito slovami získal sympatie všetkých našich žiakov. V ďalšom vystúpení sa snažil spomenúť na svoje vlastné pocity, ktoré mával na začiatku školského roka. Skonštatoval, že neboli len dobré, ale aj rozpačité. Dobré pocity mal zo stretnutí s priateľmi po prázdninách, rozpačité z toho, že to, čo sa učil v tom čase, nie vždy korešpondovalo s tým, čo sa dialo okolo neho v reálnom živote. Preto je  veľmi rád, že dnes majú žiaci iné možnosti, že tu neďaleko funguje Regionálne centrum kariéry, Centrá SPACE, kde môžu žiaci prísť, kde sú mentori, psychológovia, ale aj učitelia a tu si môžu zdokonaľovať svoje znalosti. Veľmi si dali záležať na tom, aby škola bola čo najviac prepojená s praxou, aby prechod do zamestnania bol čo najmenší. Rozpačité pocity mal aj z toho, že nie všetci spolužiaci boli aj kamaráti a vedel, že pôjdu po ňom a že mu budú znepríjemňovať život v škole. Hovoril o šikane, ktorú sám síce veľmi nepocítil, ale jeho spolužiaci áno. A preto bol rád, že tu môže stáť spolu s ministrom školstva, pretože dôvodom ich návštevy nebolo len slávnostné otvorenie nového školského roka, ale aj to, že spoločne budú predstavovať pilotný projekt v rámci celého Slovenska, ktorý sa týka práve šikany.

Nakoniec sa slova ujal riaditeľ školy Štefan Balogh, ktorý privítal a pozdravil všetkých žiakov, hlavne prvákov a vyslovil radosť nad tým, že si vybrali práve našu školu a pevne verí, že správnu školu. Vyslovil nádej, že sa tu všetci budú cítiť dobre.  Pánovi ministrovi poďakoval za to, že nám urobil generálku novozrekonštruovaného ihriska a ďalšie slová boli adresované opäť žiakom.  Podotkol, že roky strávené na škole sú tak, ako už spomenul pán minister,  tie najkrajšie roky života a preto by ich mali prežiť tak, aby stretnutia po ukončení štúdia boli ich najkrajšími momentmi. Uistil žiakov, že sa budeme snažiť stavať na tom, v čom sú dobrí a všetci spravíme všetko pre to, aby v týchto veciach boli aj úspešní.

Potom žiačky našej školy odovzdali všetkým ako prejav  vďaky za ich pekné slová kytice kvietkov a pán riaditeľ so zástupkyňou pre odborné vzdelávanie darčekové tašky so suvenírmi ako spomienku na dnešný deň. Následne sa naši hostia odobrali na prehliadku priestorov našej školy a na tlačovú konferenciu, ktorá sa týkala pripravovaného pilotného projektu Stop šikane, do ktorého je zapojená aj naša škola. No skôr ako sa tak stalo, pán minister a predseda BBSK obišli všetky triedy, podali si ruku so žiakmi alebo sa s nimi vyfotili, čo urobilo pre nich tento deň naozaj nezabudnuteľným. No a  tí si po dvoch mesiacoch prázdnin mali čo povedať, či už na internáte alebo v meste.

Autor: Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Autor: Zuzana Lišuchová, majsterka OVY a žiaci II. B, GDM

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }