VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Tlačová beseda ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáša Druckera a Ondreja Luntera, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja na našej škole.

Tlačová beseda ministra školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáša Druckera a Ondreja Luntera, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja na našej škole.

Po slávnostnom príhovore pri príležitosti otvorenia nového školského roka sa minister ŠVVaM SR Tomáš Drucker spolu s predsedom BBSK Ondrejom Lunterom a riaditeľom našej školy Štefanom Baloghom spoločne odobrali do pavilónu D1 Strednej odbornej školy informačných technológií na Tajovského ulici 30 v Banskej Bystrici, kde pokračovali tlačovou besedou za účasti zástupcov jednotlivých médií.

Tlačovú konferenciu otvorila Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK, oznámením témy tejto konferencie, ktorej cieľom je rozsiahla iniciatíva, ktorú spúšťa ministerstvo školstva spolu s Banskobystrickým samosprávnym krajom a ktorej cieľom je riešenie šikany. Po predstavení ministra školstva, predsedu BBSK a riaditeľa SOŠ IT v Banskej Bystrici sa už ujal slova Minister školstva VVaM SR Tomáš Drucker.

V úvode svojho vystúpenia sa zameral hlavne na svoju účasť na slávnostnom otvorení školského roka práve na našej škole. Ešte predtým ale poprial všetkým študentom, ktorých je na Slovensku viac ako  743 000,  aby tento školský rok bol pre nich dobrý, ale aj spomienkový, aby spomínali naň v dobrom, aby sa nielen učili, ale aj zabávali, pretože sa nedá oddeliť tvrdé memorovanie od budovania nových zručností. Na našu školu prišiel hlavne preto, aby povzbudil žiakov a pedagógov a potom sa už zameral na  jeden z vážnych problémov, ktorým je   problematika šikany na školách. Poznamenal, že ŠVVaM SR si dalo za jednu z kľúčových priorít bezpečné prostredie na školách preto, aby sa deti cítili bezpečne. V tomto školskom roku bude pôsobiť viac ako 9000 asistentov, školské podporné tímy, psychológovia, aby sa deti, ale aj pedagógovia mali na koho obrátiť. Podotkol, že šikana je problémom spoločnosti a preto prevencia je veľmi  dôležitá. A aby aj ministerstvo pomohlo predchádzať šikane, prišiel podporiť dobrý koncept BBSK,  ktorý predstavil v nasledujúcom vystúpení predseda BBSK Ondrej Lunter. Najskôr však uviedol, že ho veľmi teší, že môže na pôde BBSK a našej školy otvárať školský rok spolu s najvýkonnejším ministrom súčasnej vlády, ale aj v spojitosti s tým, že bude rozprávať o veľmi dôležitom projekte, ktorý je srdcovou záležitosťou ich oboch. Následne predstavil pripravovaný projekt Stop šikane, do ktorého je zapojená aj naša škola.  Na základe auditu na školách prišli k záveru, že  v oficiálnych štatistikách sa žiadna šikana na školách nevyskytuje, hoci všetci vieme, že fenomén šikany je prítomný v spoločnosti. Druhý záver, ku ktorému dospeli, je, že všetky metodické materiály v školách sú formálne.  Tretím záverom je nedostatok školských psychológov. Na základe týchto zistení si stanovili štyri ciele: podporiť otvorenosť; vedieť rozlíšiť kedy ide o šikanu; vedieť ako zasiahnuť, aby postupy riešenia boli objektivizované a posledným cieľom bude vedieť lepšie pomáhať, aby   kvalita pomoci  bola odborná a citlivá. Preto školám poskytli manuál obsahujúci praktický návod pre školy, ktorý poskytuje tzv. semafor. Hovoril tiež o ďalšej aktivite a to o vytvorení podporných tímov na školách a iniciatíve MŠ VVaM SR a to o spustení aplikácie, kde každý študent bude mať možnosť anonymne nahlásiť, čo sa mu deje. Je to pilotný projekt, do ktorého je zapojených 20 škôl. Na záver poďakoval všetkým na ministerstve a v BBSK za pomoc.

Štefan Balogh, riaditeľ školy, poďakoval obidvom hosťom  za podnetný príhovor a za to, že prišli práve na našu školu. K problematike šikany uviedol, že máme na škole  kompletný špeciálny podporný tím, ktorý pozostáva zo školského psychológa, špeciálneho  pedagóga,  sociálneho pedagóga,  školského digitálneho pedagóga a koordinátorky pre šikanu. Hovoril aj  o tom, že na našej škole sme nijaké špeciálne prejavy šikanovania nezachytili a o spôsobe riešenia vyskytnutých problémov hneď v zárodkoch, a to v prítomnosti dotknutých žiakov a ich rodičov. Nakoniec poďakoval za to, že sa spustenie projektu prezentovalo práve na našej škole.

Potom už nasledovali otázky zástupcov jednotlivých médií, ktorých zaujímalo napr. aj to, či zvýšia učiteľom tabuľkové platy alebo zabezpečia bezpečnosť na školách.

Vážime si, že pán minister školstva Tomáš Drucker a predseda BBSK  Ondrej Lunter  poctili našu školu svojou účasťou na otvorení školského roku a tiež to, že sme mohli poskytnúť priestor pre ich tlačovú besedu.

Autor: Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Autor: Zuzana Lišuchová, majsterka OVY

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }