VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Mladý tvorca 2024 – získali sme cenu MH SR za inováciu a technickú tvorivosť

Mladý tvorca 2024 – získali sme cenu MH SR za inováciu a technickú tvorivosť

Radi prijímame výzvy. Nebolo tomu inak ani teraz. Zo súťaže Mladý tvorca sme si už niekoľkokrát odniesli Cenu Ministra hospodárstva a preto sme nezaváhali a do súťaže sa zapojili aj v tomto školskom roku. Kategória „Inovácia a technická tvorivosť“  si žiadala naozaj niečo inovatívne. Preto sme sa rozhodli priniesť do nej kúsok vesmíru a podporiť záujem o STEM oblasti. Inšpirovať žiakov k tomu, aby sa zaujímali o vedecké, technické, inžinierske a matematické odbory prostredníctvom praktických a interaktívnych aktivít. Náš súťažný výrobok SPACE LAB  v sebe zahŕňa všetko: vedu, výskum, zručnosť, budúcnosť, skúsenosť, inovácie a tiež zážitok.

Image

Majstri odborného výcviku Ing. Milan Krajčovič, Mgr. Martin Popovič, Mgr. Jozef Novák, Ján Kasan, Ing. Peter Turanský, Mgr. art. Matej Opálený a  Mgr. Martin Fábry pracovali na jeho vývoji a realizácii niekoľko mesiacov. Inovatívna klíma, ktorá sa vytvorila, zaujala aj žiakov, ktorí sa zapojili do výroby konštrukcie Aerodynamického tunela a testovacích modulov. Marek Repiský, David Koutecki, Jakub Javorčík, Michal Malík, Peter Jagerčík, Jakub Gašperík, Martin Korytiak, Samuel Jurík  a Erik Igor Krnáč s odhodlaním a vášnivým záujmom o vesmírnu vedu, vložili do tohto projektu všetky svoje nápady, vedomosti, kreativitu a nadobudnuté skúsenosti z rôznych STEM oblastí. Zdokonaľovali svoje zručnosti v programovaní, konštrukcii modelov a tímovej spolupráci. Dlhé hodiny strávené nad návrhom a zostrojením SPACE LABu  stáli za to. Ich práca bola korunovaná úspechom a dnes sa tešia z krásneho druhého miesta, ktoré nielenže zvýraznilo úsilie pedagógov a žiakov, ale zároveň ich inšpirovalo k ďalším projektom a výskumom v oblasti vesmírnych technológií. Tento úspech je dôkazom, že kombinácia vedomostí, zručností a nadšenia dokáže premeniť sny o vesmíre na realitu. Obstáť v súťaži 31 súťažiacich projektov nebolo jednoduché, no oni to dokázali. Aj tento úspech svedčí o kvalitnej odbornej príprave našich žiakov, ktorým majú naozaj čo odovzdať. Ich projekt dokázal, že aj na školách sa môžu rodiť nápady, ktoré raz posunú hranice vesmírneho výskumu.

Image

Súťaž o Cenu Ministra hospodárstva však nebola jediná, do ktorej sme sa zapojili. Mladý tvorca 2024 vyhlásil aj ekonomickú súťaž Môj podnikateľský sen, ktorej garantom bol odbor inovácií sekcie stratégie Ministerstva hospodárstva SR. Do tejto súťaže sa zapojili dvaja žiaci. Hana Raučinová zo IV. E pod vedením Bc. Vlasty Vilhanovej s aplikáciou Nájdi cestu, ktorá sa zaoberá poskytovaním cestovateľských typov za čo najnižšiu sumu.  Zameriavala sa na ľudí, ktorí majú chuť cestovať a spoznávať svet čo najviac a to bezpečným spôsobom a za čo najmenej peňazí. Matúš Melicherčík z III. E pod vedením Ing. Kataríny Rusnákovej sa do súťaže zapojil s prácou Balímme to. Jeho podnikateľský plán sa týkal podnikateľskej činnosti v potravinárskej oblasti a bol zameraný na hygienické balenia rôznych pochutín v malých množstvách. Ani tieto práce neostali bez povšimnutia a žiaci sa môžu tešiť nákupnej poukážke v hodnote 100 € v sieti predajní TPD a na tpd.sk.  

Autor: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Mgr. Martin Popovič

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }