VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Deň Zelených škôl

Deň Zelených škôl

Dňa 13. septembra 2024 sa žiačky IV. E vybrali do Bratislavy, aby sa zúčastnili stretnutia Zelených škôl pri príležitosti 20. výročia. Naša škola sa počas celého roka aktívne zapájala do projektu zameraného na elektroodpad a organizovala rôzne náučné hodiny a prezentácie.

Aj napriek nepriaznivému počasiu sme úspešne dorazili na Starú tržnicu, kde sme sa zaregistrovali a usadili na naše miesta. Čakalo nás výborné občerstvenie – raňajky, z ktorých si každý mohol vybrať podľa chuti. Na výber boli slané a sladké koláčiky, ovocie, káva, čaj a limonády, čo nás všetkých príjemne prekvapilo.

Každý účastník si vopred zaregistroval workshop, ktorého sa chcel zúčastniť ako napríklad vyrábanie sviečky, keramiky a rôzne prezentácie. Lucka a Hanka si vybrali workshop o zelenom varení, kde sa dozvedeli o vegetariánskom varení a o nutričných hodnotách náhrad mäsa, ako sú sója, tempeh, zeler či tofu. Nebola to len prezentácia, ale mali aj možnosť ochutnať pripravené suroviny. Pán šéfkuchár Gábor Pazstor pripravil baklažánovú, tofu a bôbovú nátierku.

Pani učiteľka Zuzana Vetráková si vybrala workshop s názvom prírodný turizmus. Čakajúci rad turistov stúpajúcich na Rysy, čakajúci rad turistov na výstup na Mount Everest, stúpajúce ceny bytov v Madride - to je len zopár príkladov dopadov masového turizmu. Nie, ďakujem, neprosím. Ticho, tma, vlčie stopy a „million star" hotel v najmladšom, najvýchodnejšom a najmenej poznanom národnom parku Poloniny - aj o tom bol workshop zameraný na Prírodný turizmus. Áno, to chcem.

Po absolvovaní workshopov prišlo na rad vyhlásenie úspešných zelených škôl. Atmosféru spríjemnila speváčka Sima Martausová, ktorá nám zaspievala jej nádherné pesničky ako napríklad Nenahraditeľná. Program bol zavŕšený slávnostným obedom, ktorý pozostával z paradajkovej polievky, zeleninovej placky s kašou a ovocnej torty.
Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť tejto akcie...

Autor: Hana Raučinová, IV. E, PM

Foto: Uľa Mičovská, Živica

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }