VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Chce to mať dobrý nápad a byť férový - PayLess Consulting, s. r. o.

Chce to mať dobrý nápad a byť férový - PayLess Consulting, s. r. o.

Na odbornom  výcviku v štvrtom ročníku sa pracovníci marketingu venujú predovšetkým vypracovaniu podnikateľského plánu. Možností podnikania v oblasti mobilných operátorov naozaj nie je veľa, a preto sme navštívili spoločnosť PayLess Consulting, s. r. o. na Jegorovovej ulici v Banskej Bystrici. Privítal nás Lukáš Hopják, ktorý túto spoločnosť vedie a je aj jej zakladateľom. Na začiatok to chcelo nápad. Tento pán našiel dieru na trhu a ak sa chcel na ňom aj udržať a neskôr prosperovať, musel byť férový k svojim zákazníkom. Dokázal to a táto spoločnosť už bude onedlho oslavovať svoje desiate výročie vzniku. A keďže sa venuje auditu telekomunikačných poplatkov, za tento čas dokázali svojim klientom ušetriť až 942 865 eur. To všetko vďaka tomu, že si  pred desiatimi rokmi uvedomil, že analýzou telekomunikačných poplatkov dokáže  každej firme na Slovensku ušetriť až 50 % z hodnoty, ktorú aktuálne platí firma mobilnému operátorovi. Výsledkom bol vznik spoločnosti, ktorá  bola v roku 2015 ocenená cenou VIA BONA SLOVAKIA 2015 ako ,,Férový hráč na trhu“. V súčasnosti má spoločnosť len dvoch zamestnancov a obchodných zástupcov už „plne nahradili“ referencie ich stálych klientov, preto  dnes už pracujú len na odporúčania. A to je v podnikaní ideálny stav.  Silnou stránkou tejto spoločnosti je hlavne to, že služby, ktoré ponúka, sú ešte stále novinkou na slovenskom trhu. Slabou stránkou je možno to, že mnohé firmy na Slovensku ani netušia o možnosti telekomunikačného auditu. Zmluvy v spoločnosti PayLess nie sú ničím viazané a doteraz ani jeden klient zmluvu  nevypovedal. Toto sú informácie, ktoré sa naši žiaci mohli dozvedieť počas exkurzie. Aj pre nich to bola novinka.

A čo je vlastne poslaním tejto spoločnosti? Predovšetkým analýza telekomunikačných služieb, ktorú spoločnosť vykonáva pre svojich klientov zadarmo. Na základe poskytnutých údajov vykoná audit pevných, mobilných a dátových liniek. Potom klientom ponúkne optimálne paušálne programy u operátora, ktorého služby aktuálne využíva, prepočíta, koľko by zaplatil za rovnaké služby u iného operátora pri dodržaní tej istej kvality. Spoločnosť PayLess poukáže aj na služby, ktoré klient vôbec nevyužíva, resp. nie sú pre neho potrebné, no napriek tomu zvyšujú jeho telekomunikačné náklady. Odmenou pre spoločnosť je potom polovica ročnej úspory klienta. Férové, však? Tieto informácie našich žiakov zaujali a možno sa raz aj im podarí prísť na trh s niečím novým. Následne si mohli prezrieť aj štatistiky, v ktorých mohli vidieť výraznú zmenu medzi nákladmi podnikateľov za telekomunikačné služby pred auditom a po vypracovaní auditu spoločnosťou PayLess. Potom už nasledovala len kvízová otázka, ktorá spočíval v tom, že žiaci mali uhádnuť, koľko peňazí pomohla firma  ušetriť svojim klientom počas celého obdobia svojho pôsobenia. Každý povedal jedno číslo a ten, kto sa najviac priblížil ku skutočnej sume, dostal za odmenu pekný ruksak. S odhadom 800 000 eur sa jeho majiteľkou stala Kristína Motyková. Po prehliadke všetkých priestorov spoločnosti sme sa rozlúčili a vykročili späť do školy. Tento skvelý deň nám spríjemnil aj prvý tohtoročný sneh, ktorý čakal na nás vonku ako prekvapenie.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Amália Boháčová, IV. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }