VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Je veľmi dôležité, ako sa prezentujeme

Je veľmi dôležité, ako sa prezentujeme

Školský rok už začal a hoci ešte nie je v plnom prúde, žiaci sa pomaly pripravujú aj na odbornú prax, ktorú budú realizovať vo firmách. Štvrtáci už po druhý školský rok, no pre tretiakov je to novinka a do pracovných kolektívov sa začlenia po prvýkrát. Preto je veľmi dôležité, ako sa budú prezentovať, či už svojím verbálnym prejavom, alebo ich neverbálnou komunikáciou. Aj od toho závisí, ako ich budú vnímať členovia jednotlivých pracovných kolektívov. Z toho dôvodu sme hneď v utorok 3. septembra 2024 zrealizovali workshop, kde sa tejto problematike venovala Mgr. Iveta Bušovská  MBA,  špecialistka pre regionálne centrum kariéry BBSK.  Okrem pracovníkov marketingu z III. a IV. E triedy sa ho zúčastnili aj druháci, ktorých čaká náročná komunikácia s respondentmi počas prieskumu trhu.

Hneď prvý deň v škole sme mali možnosť zúčastniť sa skvelého workshopu na tému verbálnej a neverbálnej komunikácie. Od prvej chvíle ako do učebne vstúpila pani lektorka,  bolo cítiť, že atmosféra bude výnimočná. Spoločná pozitívna energia všetkých zúčastnených vytvorila príjemné prostredie, v ktorom sa každý cítil príjemne, otvorený novým informáciám a pripravený na učenie. Workshop sa začal krátkym úvodom do teórie verbálnej a neverbálnej komunikácie, kde sme sa dozvedeli o rôznych formách prejavu, ktoré využívame v každodennom živote, často aj bez toho, aby sme si to uvedomovali. Zopakovali sme si aj poznatky získané na vyučovaní.  Bolo fascinujúce vidieť, akú dôležitú rolu hrá napríklad reč tela alebo tón hlasu v tom, ako nás iní ľudia vnímajú. Tieto poznatky nám umožnili hlbšie pochopiť, prečo je komunikácia niekedy úspešná a inokedy môže viesť k nedorozumeniam.

Jedným z najzaujímavejších momentov včerajšieho workshopu na tému verbálnej a neverbálnej komunikácie boli praktické úlohy. V jednej z nich sme si vyskúšali seba prezentáciu pre získanie pozície v call centre firmy Konecta. Táto simulácia nám poskytla skvelú príležitosť uplatniť všetko, čo sme sa v priebehu tohto dňa naučili. Na workshope sme mali tiež zaujímavú aktivitu, kde sme dostali zoznam piatich zvierat a mali sme ich zoradiť podľa vlastných preferencií číslami od 1 do 5. Po zoradení nám bolo odhalené, čo podľa Dalajlámu  každé zviera symbolizuje a aký význam má toto naše rozhodnutie. Táto aktivita nás prekvapila tým, ako naše voľby odrážajú naše hodnoty a osobnosť. Bolo fascinujúce vidieť, čo o nás prezrádza naša intuícia a podvedomé preferencie. Celý workshop bol plný takýchto cenných zážitkov, ktoré nám pomohli lepšie spoznať samých seba.

Celkovo hodnotím tento workshop ako nesmierne prínosný a som veľmi vďačný za to,  že som sa ho mohol zúčastniť. Verím, že všetky vedomosti, ktoré sme dnes získali, budeme vedieť využiť v našich budúcich interakciách, či už v osobnom alebo školskom živote. Ceníme si aj záujem a podporu pani Ivetky Bušovskej z BBSK.

Autor: Matúš Melicherčík, III. E

Autor: Zuzana Lišuchová, majsterka OVY

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }