VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Mesiac strávený s partnerskou školou z Ostravy

Mesiac strávený s partnerskou školou z Ostravy

Ako už býva zvykom, jeseň každého školského roka je obdobím stretnutia a spolupráce našej Strednej odbornej školy informačných technológií a Střední školy teleinformatiky v Ostrave. Tento rok bol výnimočný v tom, že tak, ako my pravidelne navštevujeme Ostravu, tak aj ostravskí žiaci zavítali k nám v rámci mobilitného projektu ERASMUS+.

 Presne 26. 9. 2021, v nedeľu večer, pricestovala výprava šiestich študentov a jedného pedagóga do Banskej Bystrice. Ich hlavnou úlohou bolo vzdelávať sa na pôde našej školy v oblasti optických sietí, mobilných GSM systémov, 3D modelovania a 3D tlače. Ich štúdium neprebiehalo len na našich školských pracoviskách, ale získané vedomosti a zručnosti si mohli overiť priamo v praxi u našich partnerských zamestnávateľov. Voľný čas už tradične trávili s pedagógmi, ktorí pre nich pripravili bohatý program. Spoločne sa zúčastňovali aktivít ako bowling, LaserGame, EscapeRoom, návšteva múzea SNP a opery v Banskej Bystrici, či adrenalínové motokáry a jumping aréna. Cez víkend, keď nám počasie prialo, sme spoločne navštívili Harmaneckú jaskyňu a vyhliadkovú vežu v Brezne.

Dva týždne ubehli ako voda, ani sme sa nenazdali, a výprava z Banskej Bystrice v zložení dvanástich žiakov a dvoch pedagógov odchádzala v podobnom duchu za vedomosťami a zážitkami do Ostravy. Našou hlavnou náplňou pobytu bolo štúdium, inštalácia a konfigurácia systémov s domovým vrátnikom a bytových telefónov, a tiež exkurzia vo firme CzechPhone, ktorá ich vyrába a distribuuje do celej Českej republiky, ba dokonca aj Slovenska. Okrem toho sme sa venovali tvorbe Smart domácnosti, ktorá pozostávala z programovania mikroprocesorov a ovládania zapojení pomocou jednoduchej mobilnej aplikácie využívajúcej RealTime databázy. My sme sa taktiež po skončení vyučovania nenudili. Podobne, ako to prebiehalo u nás, tak aj my sme sa zúčastňovali obdobných aktivít. Keďže Ostrava je mestom s významnou baníckou históriou, cez víkend sme navštívili banské múzeum Landek a zavítali sme tiež do mestečka Kopřivnice, kde sídli múzeum automobilových závodov TATRA. Obzvlášť v nás zanechali hlboký dojem obrovské železiarne Vítkovice, kde v kolose monumentálnych zariadení na spracovanie železa je inštalovaných niekoľko moderných technických múzeí, z ktorých jedno sme mali možnosť tiež navštíviť, a to tzv. Malý svet techniky.

Možnosť zúčastniť sa takéhoto pobytu obohacuje bežný študentský život na škole. Jeho výhodou je nielen to, že žiaci a samotné školy si vzájomne vymenia skúsenosti, rozšíria obzory, ale tiež nadobudnú nové priateľstvá, ktoré neraz pretrvávajú dlhé roky.

Autor: Ing. Vladimír Cipov, PhD.

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }