VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Peňažné služby  ako sme ich nepoznali

Peňažné služby ako sme ich nepoznali

Všetci vieme, že peniaze sú všetko to, čo slúži ako výmenný prostriedok. Vieme aj to, že zákonným platidlom je u nás euro a eurové bankovky sú vydávané v siedmich nominálnych hodnotách, ktoré majú najmodernejšie ochranné prvky. A ako ich môžeme zistiť? Naučili sme sa, že pohľadom, hmatom, ale aj naklonením.  Všetci zamestnanci, ktorým sú zverené peňažné hodnoty, majú so zamestnávateľom uzatvorenú dohodu o hmotnej zodpovednosti a nás, pracovníkov marketingu, zaujímalo, ako s týmito peniazmi pracujú a ako sa dokážu chrániť pred falšovanými peniazmi a pred tým, aby neprijali peniaze, ktoré sú tak poškodené, že by už nemali byť prijaté do obehu.

Z toho dôvodu sme dňa 13. 4. 2023 počas  odborného výcviku navštívili Poštu 8 v Banskej Bystrici. Myslím, že mnohých  z nás prekvapilo to,  že práca s peniazmi je veľmi náročná. Vždy sme našim spolužiakom, klientskym manažérom pošty,  hovorili, že ich budúca práca je iba o pečiatkovaní zásielok. Lenže pravdou je opak. Práve dnes nám vedúca Pošty 8 v Banskej Bystrici, Martina Fúdorová, ktorá sa nám počas exkurzie venovala, ukázala, že to, čo sme si doteraz mysleli, ani zďaleka nie je také jednoduché. Mali sme možnosť vidieť počítanie bankoviek a mincí pomocou počítačiek, ale aj to, ako sa bankovky počítali kedysi, keď ešte neboli tieto novodobé výdobytky techniky. Vtedy si ľudia nemali ako prácu zjednodušiť a teraz, keď sa to dá, to  aj tak nie je najľahšie. A  na mnohých malých poštách a v malých firmách sa tento spôsob používa aj dnes. Ľudia, ktorí túto prácu vykonávajú alebo sa len učia to, čo ich v budúcom zamestnaní čaká,  majú môj obdiv. Pani vedúca nezabudla ani na spracovanie peňazí do peňažných balíčkov a predviedla nám aj tvorenie mincových položiek. Mali sme možnosť vidieť, ako  vyzerajú poškodené bankovky, tiež bankovky obehom opotrebované a porozprávala nám aj o falšovaných bankovkách. Dozvedeli sme sa, ako postupujú, keď majú podozrenie alebo keď im stroj vyhodnotí bankovku ako falšovanú. Videli sme aj to, ako odosielajú peňažné odvody do  banky. A najzaujímavejšie na tom všetkom bolo, že  kufrík, v ktorom sa peniaze prevážajú,  je vybuchovací, čo znamená, že pri lúpeži alebo pri silnom náraze kufrík vybuchne a peniaze zafarbí, čím sa peniaze stávajú nepoužiteľnými. A nielen peniaze, ale mnohokrát aj páchateľov, ktorých je potom ľahšie vypátrať.

Bol to nezabudnuteľný zážitok a myslím si,  že nielen pre mňa. Tieto činnosti zaujali aj  ostatných spolužiakov. Ďakujem, že som sa mohla zúčastniť tejto exkurzie a odniesť si okrem nových poznatkov a profesionálnych zručností aj  nejaké novinky do života. 

Autorka: Lenka Kopková, III. E

Foto: Oliver Filkor, III. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }