VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Návšteva Mincovne v Kremnici pracovníkmi marketingu z III. E

Návšteva Mincovne v Kremnici pracovníkmi marketingu z III. E

Vo štvrtok 16. 6. 2022 sme sa  spoločne s pani majsterkou,  Bc. Vlastou Vilhanovou, zúčastnili exkurzie  do Kremnickej mincovne. Tešili sme sa na to už niekoľko mesiacov, pretože keď sme sa učili  o slovenskej mene a eurominciach, dostali sme sľub, že sa do mincovne pôjdeme aj pozrieť. Stalo sa tak vo štvrtok 16. júna 2022. 

Ráno sme sa všetci stretli v škole a mohli sme vyraziť. A naozaj sme sa všetci veľmi tešili. Veď to bol náš prvý a jediný výlet počas štúdia na tejto škole. Po období dištančného vzdelávania to bola naozaj vítaná zmena. A nakoľko sme do Kremnice prišli o niečo skôr, mohli sme sa prejsť po jej krásnom námestí a ochutnať tunajšiu zmrzlinu. Mali sme možnosť vidieť aj Kláštor sv. Františka. Cez prekrásne kremnické námestie sme prešli až k mincovni, v ktorej nás už čakala pani sprievodkyňa. Ku vstupenke sme všetci dostali aj jednu z  mincí, ktoré sa tu razia. Na úvod nám pustili krátke video o histórii Kremnice. Boli tu spolu s nami aj turisti z Maďarska a žiaci z Kremnickej strednej školy. Po úvodnom videu sme sa rozdelili na dve menšie skupiny. Do našej skupiny sa pripojila aj pani, ktorá tu kedysi pracovala a tak sa s nami podelila o niekoľko zážitkov a nostalgicky spomínala na miesto, kde pracovala. Najprv sme navštívili priestory „novej mincovne“. Tu  sme mali možnosť nazrieť  do výroby a vidieť, ako pracujú  a vyzerajú stroje na razenie mincí a akým spôsobom sa mince balia. Dozvedeli sme sa, že jeden stroj dokáže za minútu vyraziť až 600 mincí. Veľmi nás prekvapilo to, že v Kremnickej mincovni sa razia mince aj pre latinskoamerické krajiny ako napr. Kolumbia, Argentína alebo Venezuela,  ale razia sa tu mince aj pre Srí Lanku či Tunisko a pre mnoho ďalších krajín. Neskôr sme sa presunuli do „starej mincovne“, ktorá má pôvodné múry a aj podlahu. Na podlahe boli pôvodné koľajničky, po ktorých jazdili vozíky plné mincí. Pani sprievodkyňa nám ukázala pôvodné stroje, ktoré slúžili na razenie mincí a dokonca mnohé z nich sú stále funkčné a doteraz používané. Veľmi nás zaujalo, prečo je tam historická skriňa, no neskôr sme sa dozvedeli, že to je trojtonový trezor. Priblížila nám aj históriu tejto najstaršej  mincovne. Za zakladateľa mincovne môžeme považovať kráľa Karola Róberta z Anjou, ktorého sochu sme videli pred mincovňou. V súčasnej dobe sa v Kremnickej mincovni okrem mincí razia aj rôzne odznaky, zberateľské a pamätné mince. A takúto mincu sme si mohli vlastnoručne vyraziť aj my. Pred odchodom sme ešte stihli nakúpiť darčeky a suveníry pre svojich blízkych a pred odchodom autobusu sa ešte raz prebehnúť po kremnickom námestí.  Teraz už vieme, ako sa razia mince a aj ako vyzerala razba mincí pred storočiami. Z návštevy v Kremnici sme si odniesli veľa nových zaujímavých  poznatkov. Spolužiačky zaujalo najmä kvalitné technologické vybavenie, ktoré slúži na výrobu mincí, odznakov, príveskov a podobne. Veríme, že toto nebola naša  posledná návšteva Kremnice a jej mincovne. Očarilo nás toto krásne mestečko na Slovensku.

Autorka: Karolína Nepšinská, III. E

Foto: Andrea Kupcová, III. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }