VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Začiatkom školského roka 2023/2024 sa naša  SOŠ IT stala hosťujúcou školou pre zahraničnú delegáciu z nemeckej školy AGS Erfurt v rámci projektu ERASMUS+

Začiatkom školského roka 2023/2024 sa naša SOŠ IT stala hosťujúcou školou pre zahraničnú delegáciu z nemeckej školy AGS Erfurt v rámci projektu ERASMUS+

V pondelok 18. septembra sme na pôde našej školy privítali našich partnerov v rámci výmenných pobytov ERASMUS+. Keďže išlo o obnovenie výmenného projektu po dlhšej dobe aj v dôsledku pandémie COVID19, bolo toto stretnutie o to srdečnejšie.

Andreas Gordon Schulle je naším dlhoročným partnerom a rovnako hostiteľom našich žiakov v Nemecku. Po rokoch sme teda mohli vidieť známe tváre a dá sa povedať, že už aj priateľov. Na úvodnom stretnutí privítal nemeckú delegáciu osobne riaditeľ školy, Ing. Štefan Balogh. Následne  pre nás začala krásna spolupráca na projekte inteligentného skleníka riadeného Arduinom a rovnako mnoho skvelých voľnočasových aktivít, ktoré sú samozrejmou súčasťou každého výmenného pobytu.
Projektom pre tento rok bolo spracovanie „smart“ skleníka, ktorý bol riadený a monitorovaný pomocou riadiacej jednotky Arduino.

Ako dočasné útočisko sme im poskytli učebňu v pavilóne P2 u majstra odborného výcviku, Mgr. art. Mateja Opáleného, kde mohli na svojom projekte pracovať za asistencie našich ďalších majstrov. Tak ako po iné roky sme im s úplnou  samozrejmosťou poskytli priestor, kapacity našich 3D tlačiarní a potrebné vybavenie. Novinkou v tomto roku bolo aj zapojenie našich žiakov zo študijného odboru  GDM, ktorí im pomáhali s natáčaním záberov pre projektové video. Keďže nešlo o jednoduchý projekt, k jeho realizácii bolo potrebné využitie viacerých priestorov školy.

Jedným z priestorov, ktorý potrebovali k úspešnej realizácii, bola dielňa ručného obrábania, kde mohli rezať a píliť potrebný materiál ako napríklad plexisklo, z ktorého bol skleník vytvorený. Celkovo sa samotný projekt skladal z viacerých samostatných častí, ktoré bolo potrebné spojiť do jedného fungujúceho celku. Prvou bolo vytvorenie samotného skeletu. Skelet bol tvorený plexisklom a drevenými rohovými lištami s podstavcom z masívneho dreva. Náročnejšou časťou bolo vytvorenie samotného elektronického riadenia, na ktoré bolo potrebné pripojiť aj sústavu senzorov, snímačov, LED svetiel a pod.

S realizáciou prepojenia jednotlivých častí na riadiacu jednotku pomáhal nemeckej delegácii aj hlavný majster  odborného výcviku Ján Kasan, ktorý žiakov naučil letovať snímače na riadiacu jednotku.
Keďže projekt ERASMUS+ nie je len o práci na projekte, pripravili sme v spolupráci s nemeckými učiteľmi pre žiakov aj bohatý voľnočasový program plný športových aktivít a spoznávania našej krásnej Banskej Bystrice a Slovenska. 

Počas prvého dňa mali žiaci možnosť bližšie sa spoznať pri plnení už tradičnej úlohy, v ktorej museli v zmiešaných tímoch obidvoch škôl hľadať konkrétne GPS lokácie a odpovedať na jednoduché otázky.

Počas nasledujúcich dní spoznali aj naše krásne hory a to prostredníctvom lezenia VIA FERRATY na neďalekej Skalke.  Rovnako zaujímavý a plný veselých zážitkov bol aj splav rieky Hron. Bohužiaľ, nepriaznivé počasie nám nedovolilo v priebehu víkendu zrealizovať cyklotúru na Donovaloch.

Nasledujúci týždeň bol tiež nabitý mnohými spoločnými aktivitami. Pondelkový program sme zahájili volejbalovým turnajom, v ktorom si zahrali žiaci AGS proti našim žiakom. V turnaji dominoval nemecký tím, no keďže sa zapotili všetci, bol turnaj naozaj vypätý. V poobedňajších hodinách sa rozhodli navštíviť zámok Vígľaš a v podvečerných hodinách sa znovu rozprúdila súťažná atmosféra v podobe bowlingového turnaja, v ktorom sme sa ako každý rok snažili uhrať dobrý výsledok s nemeckými kolegami. Keďže víkendové počasie prialo turistike, rozhodli sa naši hostia navštíviť Vysoké Tatry a rovnako ako každý rok boli z výhľadov učarovaní a výlet sa im náramne páčil.

A nakoľko  treba hosťom ukázať aj poklady Banskej Bystrice, zabezpečili sme im komentovanú prehliadku  pivovaru Urpiner v angličtine. Prehliadka bola naozaj obsiahla a sami sme boli prekvapení, čo všetko obnáša výroba kvalitného piva.

Posledný a najdôležitejší deň výmenného projektu ERASMUS+ býva práve v deň záverečnej prezentácie, ktorý je vždy plný práce a stresov z posledných úprav a finálnych prác na prezentáciách samotného projektu, ale tiež voľnočasových aktivít. Projekt sa našim kolegom nakoniec podarilo spracovať na výbornú a veľmi zaujal aj vedenie našej školy. Sme rovnako radi, že sme svedkami toho, že je naša budúca generácia natoľko šikovná, aby sme mohli vidieť takto spracované projekty, ktoré sú svetlou víziou budúcnosti. Po prezentácii voľnočasových aktivít a po príhovoroch oboch riaditeľov zúčastnených škôl sa posledný večer niesol v priateľskej atmosfére a bol príjemným stretnutím, na ktoré sa tešíme opäť o rok.

Autor článku: Mgr. art. Matej Opálený

Foto: ERASMUS+ archív SOŠ IT

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }